Verbinding school en wijkteam in Vlaardingen, Maassluis en Schiedam: hoe organiseer je de gezinsspecialist?

Om integrale ondersteuning te bieden aan leerlingen, daar waar onderwijs- en gezinsproblematiek elkaar beïnvloeden, hebben de gemeenten Vlaardingen, Maassluis en Schiedam besloten om gezinsspecialisten te plaatsen op alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs. De gezinsspecialist werkt op een school en is de schakel tussen school en het wijkteam. Minters heeft de opdracht gekregen om de organisatie van de gezinsspecialisten vorm te geven. Ottelien Holla trok hierin met Minters mee op om het werkbaar te maken in de praktijk.  

Gezinsspecialist is de schakel

Door meer preventief te werk te gaan en snel signalen op te pakken, kan het ondersteuningsteam met hierin de gezinsspecialist, snel de ondersteuning bieden die nodig is als het even wat minder gaat met een leerling. Bij complexere problemen wordt het wijkteam ingeschakeld. De gezinsspecialist blijft contactpersoon voor de school, ouders en leerling. 

Taakvolwassen professionals aan de slag op school

Ons is gevraagd om als interim-manager in korte tijd de organisatie neer te zetten. Door overzicht te creëren en te prioriteren, hebben we in een half jaar tijd gezorgd dat op alle tachtig scholen totaal veertig gezinsspecialisten aan het werk zijn. Daarnaast hebben we onze inzet gericht op het ondersteunen van de gezinsspecialisten in hun nieuwe werkzaamheden, het starten met het professionaliseren van het team en het versterken van de samenwerking tussen school, gezinsspecialist en het wijkteam. Het resultaat is dat 80% van alle ondersteuningsvragen op school worden opgelost.

Interim-werk

Benieuwd naar onze ervaringen met organisatieontwikkeling in het licht van maatschappelijke opgaven? Doorpraten over ons interim-werk in publieke organisaties? Neem dan contact met ons op.