Afgelopen woensdag 4 juli was ons kantoor het decor voor de bijeenkomst Eigentijdse bedrijfsvoering in publieke organisaties. Op deze zomerse dag ontmoetten we een mooi aantal managers, project-/teamleiders en adviseurs uit de bedrijfsvoering. Zij kwamen uit verschillende publieke organisaties (van gemeente tot zorgorganisatie) en uit alle hoeken van Nederland (van de Kop van Noord-Holland tot het hart van Brabant). We hadden het met elkaar over ontwikkelingen in de bedrijfsvoering, digitale transformatie, de rol van business partner en reflectie op de dagelijkse praktijk.
Na de plenaire opening van Elsbeth Vogel ging Evert Peereboom in op de maatschappelijke, technologische, economische en politiek-bestuurlijke trends die maken dat steeds meer publieke organisaties werken vanuit de uitgangspunten voor eigentijdse bedrijfsvoering.
Samen met Gerco Liefhebber ging Jaring Hiemstra in op digitale transformatie en data science in de dagelijkse praktijk van publieke organisaties die stappen zetten in digitale transformatie. Op basis van de ervaringen van de organisaties die Gerco en Jaring hier de afgelopen tijd over spraken en de verhalen van onze gasten bleek is er vaak de intentie om digitale transformatie te omarmen maar is het moeilijk werkbaar te maken in de praktijk. De volgende inzichten kwamen op tafel.
Wie werkt vanuit de uitgangspunten van eigentijdse bedrijfsvoering, krijgt te maken met een ander soort bedrijfsvoeringprofessional dan voorheen. Deze business partners signaleren maatschappelijke en organisatorische opgaven die iets extra’s of iets anders (gaan) vragen van hun organisatie en zien (pro)actief wat ze daaraan zelf bijdragen. Hiervoor hebben professionals in de bedrijfsvoering nieuwe kennis en vaardigheden nodig. Welke dat zijn en hoe die te ontwikkelen, zetten onze gasten samen met Jelly van der Weerd en Anna Rozendaal op een rijtje.
Onze bijeenkomst ging voor een groot deel over de dagelijkse praktijk van onze gasten. Samen met Elsbeth Vogel organiseerde Sebastiaan van den Bogaard daarom een reflectiemoment. Een deel van onze gasten keek met elkaar via de GROW-methodiek naar een bedrijfsvoering-casus uit de (gemeente)praktijk. Dankzij de groep, de boeiende casus en de methode gingen zowel de casus-inbrengster als de rest met concrete aanknopingspunten naar huis.
Als directeur bedrijfsvoering van de gemeente Amsterdam heeft Fred Claasen een hele interessante kijk op bedrijfsvoering in het algemeen en het concentreren ervan in het bijzonder. In een openhartig vraaggesprek met Jelly van der Weerd ging hij in op de uitdagingen die hij in de ‘Amsterdamse jaren’ professioneel én persoonlijk tegenkwam. Hij gaf de toehoorders behalve de concentratieoverwegingen (systemen, cijfers, taal en verwachtingen verschilden bijvoorbeeld tot de concentratie teveel) ook de volgende persoonlijk adviezen mee: durf koers te kiezen, omarm imperfectie en sta voor je keuzes. Doe het maximaal haalbare maar let op jezelf!
Met deze bijeenkomst wilden we met betrokkenen uit de praktijk eigentijdse bedrijfsvoering in publieke organisaties een impuls geven. Dat is wat ons betreft mede dankzij de inbreng van onze gasten mooi gelukt. Benieuwd naar de uitkomsten van de bijeenkomst? Eens met ons doorpraten over eigentijdse bedrijfsvoering in publieke organisaties? Neem dan contact met ons op.