Koers 2018 - Lessen van vier jaar digitale transformatie bij publieke organisaties

In 2004 raakte ik - Jaring Hiemstra - geïnspireerd door het boek ‘The Big Data Revolution’ van Victor Mayer-Schönberger. Hij stelt dat elke sector door de toepassing van data science gaat transformeren. Ik ben ervan overtuigd dat technologische ontwikkelingen misschien wel dé belangrijke factor voor vernieuwing zijn in de samenleving en organisaties. Inmiddels heeft vooral de retail enorme stappen gezet met deze nieuwe technologieën. De verbeteringen die bijvoorbeeld coolblue.com en bol.com hebben gerealiseerd in snellere levertijden, gepersonificeerde aanbevelingen en de klantgerichtheid zijn indrukwekkend. 

Inmiddels zijn veel managers ervan overtuigd dat ze ‘iets met data en digitalisering’ moeten gaan doen. Innovatie- en datalabs zijn gemeengoed bij veel grotere en vooruitstreven publieke organisaties. Ik gebruik graag de term digitale transformatie omdat die de veranderkundige kant benadrukt. Digitale transformatie gaat over het vergroten van de relevantie van de organisatie. Dit proces wordt aangewakkerd door de connectiviteit tussen mensen, organisaties en dingen (IoT) en een toenemende hoeveelheid data. Deze data is de bron om processen te optimaliseren, maar ook om bestaande diensten te verbeteren en nieuwe toegevoegde waarde te creëren. De diepgaande en versnellende transformatie van producten/diensten en hun achterliggende processen, competenties en systemen, met als doel je relevantie als organisatie te vergroten, zie ik als digitale transformatie. Ondertussen zijn er vele voorbeelden hoe publieke organisaties vorm proberen te geven aan digitale transformatie. Die stonden centraal in deze sessie.  

Deze sessie was onderdeel van Koers 2018, het festival over het slim en toekomstbestendig organiseren van publieke organisaties en maatschappelijke vraagstukken. We 'vierden' Koers 2018 met iedereen die werkt aan verbetering van zijn of haar organisatie, dat gaat van directeur tot programmamanager tot adviseur. Iets delen met ons over Koers 2018? Neem dan contact op via koers2018@hiemstraendevries.nl


Bekijk hier de presentatie.