Anna experimen(t/l)eert: negen dagen denken en werken als Pippi Langkous

Veranderen gaat niet vanzelf. We doen de dingen graag zoals we ze deden. Dat vinden we voorspelbaar en daarmee veilig en fijn. Toch staat ons leven in het teken van verandering en leren. We hebben allemaal leren lopen, fietsen en zwemmen. Op latere leeftijd vinden we feilloos de weg naar huis. Die vinden we ook als we tussentijds verhuizen. Een paar keer oefenen en we hebben het ons eigen gemaakt. 

 
Toch lijkt het dat als we ouder worden, leren steeds moeilijker vinden. Dat is best raar: we worden in veel dingen beter als we ouder worden maar in leren niet. Wellicht is dit ook een oorzaak: omdat we goed zijn in veel dingen hoeven we minder goed te zijn in leren. Of gaat het niet om minder goed worden in leren, maar ons meer bezwaard voelen met het oefenen en bijbehorende falen en daarom onze verminderde bereidheid dat te doen?
 

Pipi Langkous-Principe

Omdat het op 9 november ‘Dag van de Uitvinders’ is, breng ik graag mijn ode aan mensen die nieuwe dingen uitproberen. Dat doe ik door tussen vandaag en vrijdag 9 november te denken en te werken volgens het Pippi Langkous-Principe. Dat luidt: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. Ik ontdek in negen dagen wat dit principe kan betekenen voor de versterking van het lerend vermogen van volwassenen en wat dit betekent voor het werk dat wij bijvoorbeeld dagelijks in de klas, thuis en op kantoren doen. 
 

Contact 

Benieuwd naar wat het experiment oplevert en hoe het onze kijk op leren & ontwikkelen versterkt? Doorpraten over leren & ontwikkelen in publieke organisaties? Neem dan contact met me op