Werken aan betere aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt: Dominique Diks was interim-beleidsadviseur gemeente Utrecht

Van januari tot december 2017 was onze collega Dominique Diks interim-beleidsadviseur onderwijs voor de gemeente Utrecht. Daar was zij betrokken bij het werken aan een betere aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt en het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. Hiervoor werkte Dominique niet alleen samen met haar collega’s van team Onderwijs en Leerplicht/RMC binnen de gemeente Utrecht maar ook met de betrokken wethouder en samenwerkingspartners uit het voortgezet onderwijs, MBO-instellingen en de gemeenten in de RMC-regio. Deze interim-rol paste goed bij Dominique vanuit haar achtergrond, ambities en kwaliteiten. Bovendien sparde ze bij Hiemstra & De Vries regelmatig met collega’s die in soortgelijke opdrachten werk(t)en. 

 

Opgave 

In Utrecht lag de inhoudelijke opgave ‘het begeleiden van jongeren op hun pad naar een kansrijke deelname aan de samenleving’. Hiervoor boden de SchoolWerkt-agenda en uitvoeringsnota ‘Werken aan werk’ houvast. Hiervoor was onder meer een goede invulling van de RMC-functie nodig. Zo’n sluitend Regio Meld Centrum (RMC)-systeem met regionale partijen moest ervoor zorgen dat jongeren tussen 16 en 23 jaar in beeld zijn en indien nodig begeleiding krijgen richting een onderwijsinschrijving en/of startkwalificatie. ‘Hiervoor is een goede samenwerking en slimme afstemming in de regio nodig. Ik ben erg tevreden met de manier waarop ik als interim-beleidsadviseur kon bijdragen aan het verscherpen van de focus in deze opgaven waardoor de afstemming zowel intern als in de regio kon worden versneld. Het was een mooie opdracht om mijn tanden in gezet te hebben’, blikt Dominique terug op het interim-werk bij de gemeente Utrecht. Inmiddels werkt(e) ze aan nieuwe adviesopdrachten in verschillende publieke organisaties, waaronder – en dat is natuurlijk geen toeval - ook een aantal op het gebied van Onderwijs/RMC/Leerplicht.  
 

Interim-werk 

Benieuwd naar onze ervaringen met interim-werk in publieke organisaties? Doorpraten over onze kijk op interim-werk? Neem dan contact met ons op.