Procesbegeleiding

We worden vaak gevraagd om bijeenkomsten te begeleiden. Dit kan bijvoorbeeld een bestuur of een managementteam zijn maar ook begeleiden wij heidagen, retraites en grotere bijeenkomsten die tot een week kunnen duren. In onze stijl combineren we onze externe en onafhankelijke rol met jarenlange ervaring in het vergroten van de effectiviteit van publieke organisaties. We zijn betrokken, draaien niet om de hete brij heen en kiezen voor vernieuwende en doeltreffende werkvormen.

Eigentijdse vormen

Van onze opdrachtgevers krijgen we terug dat we op een verfrissende en vernieuwende manier werken, passend bij de context van de organisatie. Wij beschikken over een breed scala van eigentijdse vormen en producten, gericht op inspiratie, tempo en kwaliteit:

  • Ideeënfabrieken: de ideeënfabriek is een versnellende werkvorm die het mogelijk maakt om met een zeer groot aantal mensen ideeën voor een opgave te ontwikkelen en concreet te maken. Wij bieden hiervoor de juiste werkvormen en het totale format. Bekijk de film die wij maakten voor de ideeënfabriek die wij organiseerden voor de gemeente Utrecht. 
  • Pressure cooker/scrum: methode waarmee met alle betrokkenen in een korte tijd resultaten worden gerealiseerd. Dit kan met kleinere groepen maar ook met een groot aantal mensen (100 personen). 
  • 24 uur sessies: werkvorm waarin we medewerkers in 24 uur vrij laten in ‘het verbeteren van de maatschappij’. Medewerkers werken vrij aan oplossingen waar zij op dat moment energie voor hebben. Aan het eind presenteren zij de ideeën aan de directie. 
  • On tour: in deze vorm zoeken we de verbinding met andere publieke organisaties om goede ervaringen met elkaar uit te wisselen. We gaan op bezoek om te onderzoeken hoe zij het hebben georganiseerd. We gaan de diepte in en nemen geen genoegen met ‘maar dat doen wij ook al’. Bekijk de film die we maakten voor de uitwisselingen van de gemeenten Zwolle, Dordrecht en Enschede.

Eigentijdse producten

Onze ervaring is dat rapporten en verslagen niet zorgen voor een verandering. Het gesprek erover en er naar handelen wél. Wij werken daarom niet met gezapige rapportages, verslagen, visiedocumenten en nota’s, maar bekijken telkens welk product bijdraagt aan het gesprek over de gewenste situatie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • mindmaps van 1A4 voor gezamenlijk inzicht in de opgave, samenhang en complexiteit
  • het gebruik van beelden, foto’s en film als inspirerende materialen 
  • korte pakkende teksten bij voorkeur in memo’s en powerpoint presentaties

Bent u benieuwd hoe u heidagen en MT-sessies kunt gebruiken om een doorbraak te realiseren? Neem contact met ons op.

 

Betrokken collega's zijn onder andere :